reformáció

Miért költözik a pápa Rómába?

1377.01.19

Francia vendégből római "lakos" szeretne lenni Pierre Roger de Beaufort (XI. Gergely), a január közepén Rómába érkezett egyházi vezető. Jó családi kapcsolatainak köszönhetően tizennyolc éves kora óta tagja a pápaválasztó bíborosi kollégiumnak. Negyven évesen, pápává választásakor a XI. Gergely nevet vette fel.

Korábban a pápák az erős francia királyságra támaszkodva igyekeztek megerősíteni az egyházon belüli hatalmukat, de most a pápai kincstár kimerülésével úgy tűnik, szükség van az itáliai egyházi birtokok bevételeire.

1376. szeptember 13-án hagyta el Avignont, hogy Marseille-ben célba vegye Itáliát. A pápai flotta több kényszerű megálló után, egy éppen aktuális római belviszály lecsillapodását megvárva hajózott fel a Tiberisen Róma szívébe.

A Péter és Pál apostolok égi felvezetésével érkező XI. Gergely pápa
A Péter és Pál apostolok égi felvezetésével érkező XI. Gergely pápa

Első benyomásaink szerint az utca embere Rómában megosztott, ha megkérdezzük: szerinte a város javát szolgálja-e majd a pápa visszatérése. Az emberek egyik része a város felvirágzását, a püspökség megújulását várja a "hazaköltözéstől"; másoknak elegük van a költséges pápai udvar okozta anyagi terhekből. "A vallás sem más, csak üzlet" - mondta egy Fórumon sétálgató középkorú férfi. "Éppen csak véget értek a városban dúló hatalmi harcok, erre jön ez a francia és megint fejre áll majd a rend" - folytatta bosszúsan.

Kapcsolódó anyagok